CONSUMENTENBOND EN EMMA MATRAS VERSUS CHRIS NEDERHORST
In ons magazine en via onze nieuwsbrief en website heeft u kunnen lezen over de matrassentest. Chris Nederhorst van Royal Health Foam en Matras.info haalde onder andere het Emma Matras uit elkaar en zette dit filmpje op internet. Lees hier zijn bevindingen of bekijk het filmpje. Tevens vindt u hier de linkjes naar de filmpjes over de matrassen van Simba en Hema. Oordeel zelf bij het zien van dit filmpje of De Consumentenbond met de test de plank mis slaat of niet…


VIDEO’S EMMA: 
EMMA matras uit elkaar gehaald
Emma als beste uit de test?

Het EMMA matras uit elkaar gehaald
Dat de Consumentenbond geen verstand heeft van matrassen blijkt volgens Chris al enkele jaren. “Maar nu ze Emma promoten als Beste uit de Test, vallen ze gigantisch door de mand.” Chris heeft onder andere het Emma matras, maar ook het Hema matras en Simba besteld en uit elkaar gehaald om te kijken waaruit het bestaat en maakte er filmpjes van die hij op zijn website zette om de consument te laten zien wat er mis is met het matras. Over het Emma Matras waren zijn bevindingen als volgt:

Gecomprimeerd
“De Consumentenbond prijst het feit dat de matrassen gecomprimeerd in een doos worden verstuurd. Het mag dan goed zijn voor het milieu omdat je het compacter kan vervoeren, maar dat is dan ook het enige voordeel. De beddenbranche weet al jaren dat comprimeren heel slecht is voor een matras. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het schuim tot 60 procent van zijn veerkracht verliest. Niet voor niks maken de meeste leveranciers in de beddenbranche hier geen gebruik (meer) van!”

Het tijk
“Een dubbeldoek tijk, niets bijzonders en niet gewatteerd. Volledig polyester, dus niet verkoelend en het  neemt geen vocht op. De onderkant is wasbaar op 40 graden, daar blijft dus de huisstofmijt in zitten. De bovenkant is daarentegen wel wasbaar op 60 graden. Het is ook niet gebiesd, dus je trekt altijd de randen rond. Dat is negatief, zeker als je er twee naast elkaar legt want dat krijg je hele erge naadvorming. Ook verlies je centimeters ruimte, want als je dicht bij de rand ligt, kom je scheef te liggen. Dus je moet met dit matras altijd een stukje van de rand afliggen. De eerste laag is gemarmerde schuim, wat overigens verdomd veel lijkt op die van de Hema. Hier kom ik later op terug, want het Hema matras en de Emma hebben gewoon precies dezelfde tijk!”

Opbouw schuimlagen
Het Emma matras is opgebouwd uit drie lagen en ik voel duidelijk de lijmlagen. Het is dus synthetisch verlijmd, die lijm is duidelijk harder en laat dus slecht vocht door en smeert de celstructuur dicht. Om het matras zit uiteraard een tricot, een synthetisch tricot. Voor een paar euro meer heb je katoen. Toen ik het tricot eraf haalde, ging het schuim meteen kapot.  En als je over het schuim wrijft, dan gaat het schuim kruimelen. Dit getuigd van slechte kwaliteit. En zoals ik al aangaf, 3 lagen schuim, 3 keer synthetisch verlijmd. De eerste laag is is een koudschuimlaag, de tweede een soort traagschuimlaag dat vettig aanvoelt (geen goed teken). Deze lagen zijn minimaal verlijmd, dat is op zich wel goed. Bovenlaag lijkt op polyether, het heeft een effen celstructuur. Volgens Emma is het koudschuim. Volgens mij polyether. Het traagschuim zit onder de koudschuim of polyetherlaag. Dat is vreemd, want traagschuim moet eigenlijk in direct contact met de huid zijn, omdat het op warmte reageert. Nu leg je de traagschuimlaag onder een veerkrachtige laag. Dat is verkeerd om, dat werkt niet goed.”

Hardheid en ventilatie
Het matras bestaat in een hardheid en dat is redelijk zacht. Ik denk dat je niet boven de 80 kilo moet wegen. Dan wordt het te week. Verder zie en voel ik geen zoneringen, wel ventilatiegaten. Maar bij de minste druk, druk je de ventilatiegaten al dicht.
Het matras stinkt overigens ook. Dat lees je ook in veel reviews. Ik denk dat dat de synthetische verlijming is.”

Conclusie Chris: “Een zeer teleurstellend resultaat. Dit kan onmogelijk als beste uit de test zijn gekomen. En het blijkt dus dat het Hema matras uit dezelfde fabriek komt en er ook gebruik wordt gemaakt van dezelfde materialen, in ieder geval voor de tijk. Het Hema matras is echter wel een stuk goedkoper.” Voor alle filmpjes die Chris heeft gemaakt van de verschillende matrassen, kijk op www.matras.info.  

Testuitslagen Nederlandse Consumentenbond
Het Emma matras geeft volgens de matrassentest van de Consumentenbond een goede ondersteuning voor lange, zware mensen. Emma op haar website: ‘Dat is belangrijk om rugpijn en nekklachten te voorkomen. De basis van een goede kwaliteit koudschuim en de toplagen van traagschuim en Airgocell®schuim zorgen voor een comfortabele nachtrust. Sinds maart 2017 is de manier waarop de Consumentenbond matrassen test vernieuwd. De ondersteuning van lange, zware mensen is belangrijker geworden, want Nederlanders zijn tenslotte zwaarder en langer dan gemiddeld.’

De Consumentenbond heeft het Emma matras hoge cijfers gegeven voor de veerkracht (9,6) en de levensduur (9,3) van de matrassen. ‘Hoe beter de kwaliteit van het schuim is, hoe beter de veerkracht is en hoe langer de levensduur is. Het matras is dus de beste koop voor iedereen die niet elke twee jaar een nieuw matras kopen wil. Omdat het een kwalitatief uitstekend matras is dat lang goed blijft, bieden wij 10 jaar lang garantie.’  

Daarnaast meldt Emma: ‘De aantrekkelijke voorwaarden van Emma matras zorgen dat je niet te lang over de koop hoeft na te denken. Zo bieden wij 100 nachten proefslapen aan, 10 jaar garantie en gratis bezorging en retour. Het is belangrijk dat je het matras een aantal weken kan uitproberen in je eigen slaapkamer. Alleen dan kan je pas echt zeggen of het matras lekker slaapt. Je kan het matras gemakkelijk online kopen zonder risico, zodat je niet naar de winkel hoeft te gaan. Dat laat zien dat een kwalitatief goed matras kopen helemaal niet ingewikkeld is!’

NOTE van de redactie: De conclusie uit de verschillen kunt u zelf wel trekken.

VIDEO Chris zijn visie: Wat gaat er mis in de matrassentest?
VIDEO HEMA: HEMA Matras uit elkaar gehaald


EMMA VEROVERT EUROPA? 

Emma zelf maakt uiteraard gretig gebruik van haar status als ‘Beste uit de test en Beste Koop’. Op de website van Emma is te lezen:

Het Emma matras is in 12 Europese landen actief en is inmiddels al in zes landen door onafhankelijke organisaties als beste koop of beste matras bekroond. Het Emma matras troeft daarmee alle andere matrassenmerken af, zoals Simba, Casper, Auping, Pullman en Tempur. Het Emma matras is onder andere in maart, mei en augustus 2017 én opnieuw in januari 2018 als beste matras getest door de Consumentenbond. Emma scoort daarbij vooral hoge punten op de levensduur en de ondersteuning van het matras.

Buitenlandse consumentenorganisaties testen Emma

Test-Aankoop uit België

In oktober 2017 is het Emma matras in de test van de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop als beste matras uit de matrassentest gekomen. Het Emma matras heeft van de test van de Test-Aankoop 5 van de 5 sterren gekregen als het gaat om de puntelasticiteit. Het Emma matras heeft van de Test-Aankoop ook een hoge beoordeling gekregen voor de levensduur van het matras. De levensduur is op drie punten beoordeeld: duurzaamheidstest, verandering in hoogte en hardheid en verandering lichaamsondersteuning. Op alle drie de punten scoort het Emma matras de maximale score! Daarmee troeft Emma de concurrenten Auping, Velda, Tempur, Swiss Sleep en Ikea af.

L’UFC-Que Choisir uit Frankrijk
De Franse organisatie L’UFC-Que Choisir heeft het Emma matras in de categorie memory foam-matrassen met 15/20 punten als beste traagschuimmatras getest. In de categorie ‘memory foam’ zijn 24 matrassen getest. Het Emma matras is in de maat 140×200 getest. l’UFC Que Choisir bestaat al sinds 1951 met als doel om de Franse consumenten te informeren over producten en aanbevelingen te doen.

Altroconsumo uit Italië
De Italiaanse Consumentenbond gaf in september 2017 het Emma matras met 80/100 nog een hogere testscore! Daarmee laat Emma 49 Italiaanse matrassenmerken achter zich. De titel ‘Migliore del Test’ wordt gegeven aan matrassen die op het gebied van lichaamsondersteuning, duurzaamheid en ventilatie het beste uit de matrassentest komen. Altroconsumo heeft traagschuimmatrassen, latexmatrassen en pocketveringmatrassen getest. Het Emma matras is ook in Italië online te koop op www.emma-materasso.it.

ZO OVERTUIGT DE CONSUMENTENBOND DE CONSUMENT
Op de website van de Consumentenbond staat geschreven: 

Het beste matras voor jou, door ons getest.
Welk matras biedt de beste ondersteuning voor je lichaam, goede ventilatie en heeft een lange levensduur? Door zelf alle matrassen grondig te testen, hebben wij het voor je uitgezocht. Zo kunnen we je een betrouwbaar advies geven.

Maar hoe betrouwbaar is dat advies voor de consument? De organisatie heeft de laatste keer 85 matrassen naar eigen zeggen ‘grondig’ getest. In een filmpje op de website laat men zien hoe de matrassen in een ‘professioneel testlab’ worden getest. Dit gebeurt overigens volgens Chris in Frankrijk, waar ook de testen worden uitgevoerd van de Consumentenorganisaties in Duitsland en Frankrijk.

DEEL JE ERVARINGEN! NEEM CONTACT MET ONS OP!
Moniek Robbe – 06-52856323
Of mail: moniek@businesscontentmedia.nl