Sinds kort is Meubelstoffeerder toegevoegd aan de lijst van knelpuntberoepen. Bij Veldeman Bedding merkten ze al eerder hoe moeilijk het is om ervaren stoffeerders te vinden. Hoewel het een prachtige ambacht is, wordt dit vak niet meer op de (Belgische) middelbare scholen onderwezen.

Onbekend is onbemind. Voka – Kamer van Koophandel Limburg kwam dan ook met een uitstekend initiatief waar Veldeman graag mee aan de kar trekt: werkplekleren “Meubelstoffeerder’. Vanaf april kunnen geïnteresseerden deze opleiding ‘Meubelstoffeerder’ volgen in het volwassenenonderwijs via onderwijsinstelling Qrios. Veldeman Bedding hoopt met dit initiatief heel wat openstaande vacatures weg te werken om de verdere groei van het bedrijf te garanderen.

Met dit ESF-traject wil Voka – Kamer van Koophandel Limburg het voortouw nemen om het onderwijsveld te verbinden met de werkvloer. “Uit cijfers blijkt dat heel wat leerlingen uit het TSO (7 procent) en BSO (15,5 procent) vroegtijdig de schoolbanken verlaten. Nochtans zijn dat de handen waar heel veel bedrijven naar op zoek zijn. Vanaf april wordt de opleiding meubelstoffeerder aangeboden in het volwassenenonderwijs en vanaf volgend schooljaar kunnen jongeren deze opleiding in duaal leren volgen in het secundair onderwijs”, zegt Kris Claes, directeur belangenbehartiging & Talent bij Voka. “Er is veel vraag naar de functie Meubelstoffeerder, die logischerwijs is opgenomen in de lijst van knelpuntberoepen van de VDAB.”

Velda, beter bekend als Veldeman Bedding, juicht dit project sterk toe! De producent van kwalitatief slaapcomfort (boxsprings en matrassen) heeft grote nood aan deze vakmensen. Het familiebedrijf uit Oudsbergen telt 450 medewerkers in binnen- en buitenland.  “Werkplekleren past perfect in onze filosofie. Het geeft een boost aan onze interne leercultuur. Je kan dit proces alleen maar in de vingers krijgen door het hier op de werkvloer te doen, en dus niet alleen te leren op de schoolbanken”, vertelt Yves Thiery, HR & Risk-manager (foto hierboven). “Onze mensen maken ons uniek. Wanneer we in hen investeren, investeren we in hun persoonlijke groei”.

“Geïnteresseerden kunnen zich via Qrios, een opleidingscentrum voor volwassenen, inschrijven voor een opendeurdag op 29 maart 2022”, vervolgt Yves. “Op die dag laten we kandidaten graag kennismaken met ons bedrijf en onze medewerkers. Ze kunnen dan ook met eigen ogen zien wat dit mooie vak precies inhoudt. Als dat hen bevalt, kunnen ze starten aan de opleiding die begint in april. Met de hulp van een mentor worden de kneepjes van het vak aangeleerd. Eens deze opleiding met succes is afgerond, hopen we deze studenten definitief in ons bedrijf te verwelkomen.”

Meer info via yves.thiery@veldeman.com