Nu de vraag naar goederen daalt, worstelt een toenemend aantal retailers met te grote voorraden die ze vooral uit onzekerheid over de betrouwbaarheid van hun toeleverketens eerder juist uitbreidden. Grote voorraden tasten de liquiditeit van ondernemingen aan. Dit stellen drie experts van ABN AMRO.

Bovendien moeten voorraden mogelijk tegen afbraakprijzen worden verkocht wanneer ze seizoensgebonden zijn. De verwachte afname in consumentenbestedingen later dit jaar en de oplopende rente maakt efficiënt voorraadbeheer extra noodzakelijk.

In de Verenigde Staten (VS) heeft een daling van de vraag van consumenten al gezorgd voor minder verkopen. Amerikaanse consumenten besteedden minder aan goederen en meer aan voeding en energie. Ontwikkelingen bij Walmart, de grootste retailer in de VS, worden vaak gezien als een indicator van toekomstige economische gebeurtenissen. In augustus van dit jaar gaf de retailer aan miljoenen dollars aan orders te hebben afgezegd om de opgelopen voorraadniveaus weer in lijn met de verwachte vraag te brengen. Vooral de orders voor elektronica, meubels en sportartikelen werden teruggebracht.

ABN AMRO verwacht dat in Nederland de bestedingen aan goederen en diensten aan het eind van dit jaar afnemen. Deze krimp zal zich vertalen in een afname van de bestedingen in de retailsector. Door de hoge inflatie zijn consumenten een relatief groot deel van hun inkomen kwijt aan energie en voeding. De koopkrachtdaling zorgt ervoor dat er minder ruimte overblijft voor uitgaven aan duurzame en luxe goederen zoals meubels, kleding en auto’s. Het opvoeren van de rente, het middel van centrale banken om de inflatie enigszins te beteugelen, maakt sparen bovendien aantrekkelijker dan consumeren.

Het veranderende consumptiegedrag zien we al terug bij een aantal producten. Zo neemt het verkoopvolume in meubels en woninginrichting sinds maart af, zo blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoewel de omzet eerst nog licht steeg vanwege de hogere prijzen van meubels, daalde deze in juli ook fors.