Uit de verschillende Beddenbranche Marktmonitoren van Marktdata.nl blijkt dat het boxspring-aandeel van Ikea in het zoekvolume per land sterk verschilt. Over de afgelopen vier jaar gemeten is het aandeel van Ikea in België met ruim 44% het grootst.

Frankrijk volgt met een aandeel van Ikea van ruim 42%. In Nederland komt het aandeel van Ikea op het gebied van boxsprings uit op ruim 34% over de afgelopen vier jaar. In Duitsland blijft het aandeel van Ikea steken op slechts 20,8%. In Nederland heeft Ikea een marktaandeel (gemeten op basis van het online zoekvolume) van 34,1% over de afgelopen vier jaar. Wel is er sprake van een flinke daling. Betrof het aandeel van Ikea in het jaar 2019 nog 40%, in het jaar 2022 bedroeg dit nog maar 30%. De belangrijkste concurrenten zijn in Nederland Leen Bakker, Auping, Beter Bed en Swiss Sense. En sinds het jaar 2022 is Emma doorgedrongen in de top van de ranglijst van meest gezochte merken en winkelformules op het gebied van boxsprings.

In het Nederlandstalige deel van België zien we veel overeenkomsten met de Nederlandse boxspring-markt. Ikea is marktleider met een aandeel van 44,6%, maar ook hier zien we een daling van het marktaandeel. Belangrijke concurrenten zijn ook hier Leen Bakker en Auping. Daarnaast staan Weba en Velda hoog op de ranglijst van meest gezochte merken en winkelformules op het gebied van boxsprings. Naast Emma laat ook Jysk een sterke groei zien in België.

In Duitsland is de marktsituatie geheel anders. Daar waar in Nederland en België Ikea een sterk dominante marktpositie heeft op het gebied van boxspring bedden is Poco in Duitsland een geduchte concurrent. De marktaandelen van beide partijen ontlopen elkaar nauwelijks over de afgelopen vier jaar. Zowel Ikea als Poco hebben een marktaandeel van ruim 20%. In Duitsland zien we weinig beweging in de aandelen van deze twee aanbieders. Eigenlijk is de enige overeenkomst met de andere landen dat Emma ook in Duitsland sinds het jaar 2022 een belangrijke speler is geworden op het gebied van boxsprings. Andere partijen in de top-10 in de afgelopen vier jaar zijn Otto, Lutz, Schlaraffia, Dänisches Bettenlager, Babybay, Mömax, Bruno, Segmüller en de Duitse Consumentenbond Stiftung Warentest.

Ook Frankrijk kent een eigen marktdynamiek. Het marktaandeel van Ikea over de afgelopen vier jaar op het gebied van boxsprings komt hier uit op 42,4%. Maar, in tegenstelling tot de andere landen is het marktaandeel van Frankrijk de afgelopen vier jaar duidelijk toegenomen. Als we alleen naar het afgelopen jaar kijken, dan heeft Ikea het grootste aandeel in Frankrijk. Ikea wordt in de top-10 van de afgelopen vier jaar op afstand gevolgd door onder meer Conforama, But, Cdiscount, Bultex, Emma, Amazon, Tediber, Leroy Merlin en Epeda.

Bronnen:

Beddenbranche Marktmonitor 2023

Beddenbranche Marktmonitor België 2023

Beddenbranche Marktmonitor Duitsland 2024

Beddenbranche Marktmonitor Frankrijk 2024