De inval van Rusland in Oekraïne en de agressieve opstelling van Vladimir Poetin houden de wereld in zijn greep. Miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht geslagen en zoeken in Europese buurlanden een veilig heenkomen. Helaas zijn er al honderden doden te betreuren, waaronder veel burgerslachtoffers. Koninklijke CBM leeft mee met het Oekraïense volk en hoopt dat er snel vredesonderhandelingen komen, zodat er een eind komt aan dit zinloze geweld.

De internationale verontwaardiging over de inval in Rusland is groot. Europa, de NAVO en veel andere landen veroordelen de inval in Oekraïne en hebben internationale sancties afgekondigd. De sancties treffen niet alleen Rusland en Belarus, maar hebben ook negatieve effecten op Westerse landen waaronder Nederland. Energie- en gasprijzen zijn in korte tijd sterk gestegen, levering van grondstoffen waaronder hout wordt problematisch, (container-)vervoer komt in de knel en het financiële verkeer van en naar Rusland en Belarus wordt onmogelijk gemaakt.

CBM lobbyt samen met collega-branches en VNO-NCW / MKB Nederland om de belangen van de meubelindustrie en interieurbouw zo goed mogelijk te behartigen. Daarom wilden we weten hoe deze situatie onze branche raakt. Met een korte enquête onder de leden van CBM hebben we geïnventariseerd welke negatieve effecten Nederlandse meubelfabrikanten en interieurbouwers ervaren door de oorlog in Oekraïne en de internationale sancties: ruim de helft van de respondenten (59%) heeft of verwacht problemen, het merendeel heeft betrekking op levering van materialen en wegtransport. Problemen met het betalingsverkeer lijken vooralsnog mee te vallen.

Lees alle resultaten van de enquête in het rapport ‘Oorlog in Oekraïne en internationale sancties: effecten meubelindustrie en interieurbouw in Nederland’. DOWNLOAD HIERONDER:

effecten-meubelindustrie-en-interieurbouw-in-NL