Van 9 tot en met 12 januari kunnen we de nieuwste trends in textiel ontdekken tijdens de grootste textielbeurs van Europa: Heimtextil 2018 in Messe Frankfurt. Voor 2018/2019 heeft de beursorganisatie alle trends weer op een rij gezet en voor de komende editie mag de beurs ook weer rekenen op grote namen uit de textielbranche. We geven in Bedding Business Magazine een klein voorproefje van wat u als bezoeker kunt verwachten. Hier leest u wat de trends zijn in lifestyle en kleuren.

DESIGN- EN KLEURENTRENDS 2018/2019

1. Relax/Recharge
2. Perfect imperfection
3. Soft Minimal
4. Adapt + Assemble
5. Urban Oasis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE 4 LIFESTYLE TRENDS

1. The Flexible Space
Dit is de trend die we zien in kleinere woningen en studio’s. De bevolking groeit snel, er is steeds minder ruimte beschikbaar en dus worden er kleinere woningen gebouwd. Maar ook de onbetaalbaarheid van een groter huis voor jongeren en minder grote families speelt een rol. Architecten, ontwerpers en planners houden hier steeds meer rekening mee en proberen beschikbare ruimte zo goed mogelijk in te delen met, bijvoorbeeld. flexibele werkplekken en slaapplekken. Meubelfabrikanten komen met transformeerbare en aanpasbare meubelen. Ook Prefab en draagbare meubelen komen we steeds meer tegen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere in- en opklapbare slaapsystemen en modulaire sofa’s.

 

2. The healthy space
Deze trend gaat over het buitenleven naar binnen halen. Ontwerpen die ons geluk, onze gezondheid, oplettendheid en productiviteit verbeteren. Door ons drukke leven en het leven in de steden brengen we namelijk minder tijd buiten door. En wat we wel buiten doorbrengen is niet altijd gezond; denk aan de luchtvervuiling in steden. Hierdoor doet de ‘gezonde ruimte’ zijn intrede. Luchtzuiveringsinstallaties, muren van planten en wellness bestemmingen voor binnenshuis zijn aan een opmars bezig. Een voorbeeld is de inrichting van het kantoor van Schouw Informatisering uit Nederland door het architectenbureau i29. Zij ontwierpen groene werkplekken met wanden vol planten en een luchtzuiveringssysteem voor een betere werkomgeving.

 

3. The Re-Made Space
Deze trend focust op het hergebruik van afval door verstedelijking. Het aantal mensen groeit en daardoor ook het afval. Om niet met bergen afval te zitten in de toekomst, moet dit afval een nieuwe bestemming krijgen. We moeten duurzamer met onze spullen omgaan en het is al enige tijd een trend om gebruikte voorwerpen en ander afval om te zetten in iets nieuws. Designers zijn drukdoende met nieuwe technieken en het bedenken van nieuwe producten om onze omgeving te beschermen en duurzaam te maken. Voorbeelden hiervan zijn onder andere het Solid Textile Board van het bedrijf Really voor Kvadrat en de See me Chair van Studio Nienke Hoogvliet.

 

4. The Maker Space
Laat zien dat fabrikanten en designers door betere technologie en ontwikkelingen veel meer zelf kunnen maken. We zoeken zelf naar oplossingen en maken de mooiste en nieuwste producten door middel van nieuwe, zelfontworpen machines. Hierbij kijken we ook naar het verleden, oude ambachten keren weer terug in nieuwe technieken. Een voorbeeld is een nieuwe compacte digitale naaimachine, ontworpen door Gerard Rubio uit Barcelona.