Op 14 en 15 maart vond in de Amsterdamse RAI de editie van 2023 plaats van de Independent Hotel Show. Deze vakbeurs voor de hotellerie, maar eigenlijk voor alle hospitality, werd goed bezocht en weerspiegelt zo de wederopstanding van hotels en restaurants.

De beurs werd bezocht door het publiek dat de organisatie en de deelnemers voor ogen stond: inkopers van hospitality ketens en zelfstandige eigenaren van (boetiek)hotels, vaak vergezeld door de architect of ontwerper die zij in de arm hebben genomen om te (ver)bouwen. “Er wordt weer geïnvesteerd na de klap van de pandemiejaren en dat merken we eigenlijk al sinds december vorig jaar”, aldus een vertegenwoordiger van een firma in domotica. Hij verklaarde ook waarom er relatief weinig aanbieders van meubelen te zien waren op de beursvloer: “Voor veel hotels is meubilair de sluitpost. De keuken en het restaurant, het personeel, de automatisering in gastenregistratie en het bed- en badtextiel hebben een hogere prioriteit bij hoteleigenaren.”

Dit sentiment werd bevestigd door de heren van Mobitec, een van de weinige meubelexposanten. Het Belgische bedrijf stond op een mooie stand bij de ingang, in samenwerking met Instyle Concepts, een projectinrichter die gespecialiseerd is in hotels. Danny van de Weerd van Mobitec: “Je zou inderdaad veel meer meubelen hier verwachten, maar dat geldt ook voor een beurs als de Horecava. Voor ons is het een prima beurs, wel met een andere mindset dan dat we gewend zijn op beurzen die door retailers worden bezocht. We laten vooral zien en lichten onze collectie toe. De samenwerking met partners zoals hier met Instyle Concepts, past bij onze manier van werken.  Ik heb de indruk dat men elkaar meer gunt in deze sector, het mes tussen de tanden zie je hier niet. Iedereen gaat heel relaxed met elkaar om.” Het valt hem ook op dat er niet meteen over prijzen wordt gesproken zoals bij de contacten met retailers: “De mensen hier kijken eerst of ze iets mooi vinden en of het past bij het concept dat ze voor ogen hebben.”

Op de beurs stond een brede keuze aan hotelverwante producten, van sappen en gordijnen tot badkuipen, deurbeslag, lichtschakelaars, bloemen, geuren, check in solutions, tapijt, meubelstoffen, fitness apparaten en bedden. Uit gesprekken met de aanwezige beddenleveranciers bleek dat zelfs het hotelbed niet de allerhoogste prioriteit heeft bij het inrichten van hotels en dat slaapsystemen nog maar net iets hoger op de prioriteitenlijst staan van hoteleigenaren.

Hans Drent van Treca Hotel/ Beautyrest by Simmons, een fabrikant die gespecialiseerd is in hotelbedden: “Het zijn natuurlijk ook flinke investeringen, nieuwe bedden voor een hotel met zeg 100 kamers. Vandaar dat er vaak gefaseerd, per etage, wordt vernieuwd. Deze beurs is prima voor ons, hier komen de inkopers en de beslissers die wij zoeken. Het assortiment is mooi, ook in bedden. Er is niet te veel van hetzelfde te zien en toch is het niveau van wat wordt getoond hoog.”

Hij wijst op het gemak van elektrisch verstelbare bedden, niet alleen voor de gast maar ook voor de schoonmakers van de hotelkamers: “Uiteraard gelden de arbo regels ook voor hen.” Ook hij ziet de wens van duurzaamheid bij hoteleigenaren vooral in een vertaling van lang meegaan: “Vandaar dat de toplaag van onze matrassen eenvoudig afritsbaar, te reinigen en uiteindelijk te vervangen is zonder dat het hele matras meteen moet worden vervangen.”

Auping legde de nadruk op zowel comfort van de matrassen als het circulaire karakter van de Revive collectie dat onder andere gemaakt wordt van recyclebaar niaga garens. M-line heeft een business collection die onder andere wordt geleverd aan de vakantiewoningen van EuroParcs.

Zij wijzen erop dat de gemiddelde hotelmatras vaak iets stugger is dan dat men thuis heeft en dat dit meestal een afspiegeling is van de voorkeur van de gasten (en dus niet van de hoteliers). Het bedrijf heeft zo’n groot en uitgebreid programma aan matrassen en systemen dat er sprake is van een maatwerk oplossing voor internationale klanten.  Andere voorbeelden van exposanten met bedden waren Rivièra Maison (in combinatie met meubelen en vloeren via Holland Top Floor uit Almelo) en de Litouwse aanbieder Heavens dat naast bedden ook stoelen, side tables en poefen voor hotelkamers produceert. Hotel chic is een interieurtrend die al 10 jaar geleden gestart is, onverminderd populair blijft en de gedachte bij de meubelen van Heavens is dan ook: dat zou ook zo bij iemand thuis kunnen staan.

Vyva Fabrics levert stoffen voor gordijnen en meubelen. Voor de hospitality sector geldt vooral dat deze goed reinigbaar moeten zijn. Tamara Eberwijn van de stoffenleverancier uit Amsterdam: “Het onderhoudsadvies dat we geven goed opvolgen is zo belangrijk om lang met onze stoffen te kunnen doen. Wij ontwerpen stoffen voor hotels, restaurants, jachten en cruiseschepen die weer schoon moeten zijn na een doekje eroverheen te halen, maar dat moet wel regelmatig en juist gebeuren.” Het bedrijf ontwikkelt op dit moment een kunstleder kwaliteit die deels uit gerecyclede materialen bestaat en deels uit bio based materials. Deze zal later in het jaar worden gepresenteerd. “We merken ook dat de horeca weer aantrekt, ook aan onze orders voor outdoor stoffen. Daarnaast leveren we ook stoffen aan zorginstellingen en het onderwijs, maar hier zijn we voor de eigenaren van boetiekhotels, jachten, cruiseschepen. Dit is een prima beurs, het bezoek is op beide dagen zeer goed geweest. We hebben nauwelijks de tijd gehad om zelf even rond te kijken dus dat is een goed teken.”

Dat er een volgende editie komt van deze beurs staat wel vast na dit succes. Meer informatie op independenthotelshow.nl

 

FOTO REPORTAGE

Mobitec

 

Roodbeen

 

Pintail

 

 

De Koninklijke Auping was wederom present op de Independent Hotel Show

 

The Members Suite was volledig ingericht door Richmond Interiors

 

Riviera Maison B2B Projects

 

CERRIVA

 

Vyva Fabrics

 

Geberit

 

mylounge Luxury Beds

Hotel Supply

 

Kayori

 

 

Mobitec

 

Beauty Rest by Simmons /Treca de Paris (Adova Groep)

 

 

Forbo

 

Ilu

Ilu Verlichting

 

   

Last Christmas I gave you my heart

 

Gordijn rails van Qurails

 

Table Top Trading

 

Foto’s: Interior Business Magazine

Copyright
© 2023 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Interior Business Magazine/Horeca Ambiance BtoB Guide.