Kwalitatieve spelers uit de slapenbranche weer present

Van zondag 3 tot en met woensdag 6 november gaan we natuurlijk massaal naar Brussel, want het is weer tijd voor de gezelligste vakbeurs in België: Meubelbeurs Brussel! Beursdirecteur Lieven geeft aan dat veel nieuwe exposanten zich presenteren en dat er ook exposanten terug zijn van weggeweest. In totaal presenteren zich zo’n 300 exposanten in 7 verschillende hallen. De halverdeling blijft zoals u gewend bent en zo ook de gastvrijheid. De kwaliteit van de exposanten spreekt voor zich, grote en kleine kwalitatieve nationale en internationale spelers uit de meubelbranche presenteren zich en zetten hun beste beentje voor om de bezoekers te verrassen. De boodschap van de beursdirecteur is dan ook vooral langs te komen om al het nieuws te zien van jouw vaste leveranciers, maar ook zeker om ontdekkingen te doen bij voor jou wellicht onbekende leveranciers.

Dat een vakbeurs in het algemeen bestaansrecht heeft, legt Lieven van der Heede op een mooie manier uit: “Onze wereld is in hoge mate digitaal geworden. We laten ons inspireren en shoppen steeds meer op internet. Het einde van de vakbeurs werd al meermaals aangekondigd. Toch heeft een vakbeurs nog zin. Het is hét moment voor de meubelhandel om de nieuwste collecties voor het komende meubeljaar allemaal samen op één plek te zien en te vergelijken, langs te gaan bij je vaste leveranciers en ontdekkingen te doen bij nieuwe. Voor de fabrikanten is directe feedback krijgen van aankopers niet te vervangen door digitale communicatie. Zij kunnen zo nodig hun nieuwste ontwerp nog wat bijsturen voor het wordt gefabriceerd. Voor zowel bezoekers als exposanten is het direct menselijk contact, een sector die samenkomt voor een jaarlijkse ontmoeting erg belangrijk. Die ontmoetingen faciliteren en de bezoeker inspireren, dat is nog altijd de voornaamste functie van een vakbeurs.”

Handelsmerk
Een relevant commercieel aanbod in een aangename omgeving, dat is al jaren het handelsmerk van de Meubelbeurs Brussel. Van der Heede: “Laten we met het eerste beginnen. Om als aankoper efficiënt de beurs te bezoeken zijn er verschillende opties. Ten eerste is de Meubelbeurs ingedeeld in verschillende segmenten, volgens de stijl die de fabrikanten aanbieden. Ben je op zoek naar hedendaags modern meubilair? Dan is City in hallen 3, 4 en 5 waar je je bezoek begint. De fine fleur van de Belgische meubelindustrie toont zich trots in de imposante hall 5, sterke internationale fabrikanten vind je in hallen 3 en 4. Mag het nog iets strakker? Dan ontdek je in hall 3 betaalbaar design in Square. Of is de landelijke of industriële sfeer meer je ding? Dan vind je zeker wat je zoekt in Fusion, in hall 8. In Holland à la Carte in de Patio komen beide stijlen samen. De rode draad is hier het Nederlands fabricaat. Voor slaapspecialisten is het makkelijk: Brussels by Night in hall 6 groepeert Belgische en buitenlandse fabrikanten van zowel technische vernieuwingen als sfeervolle slaapconcepten. Of is jouw cliënteel eerder op zoek naar prijsbewust meubilair? Sla dan zeker Mozaïek in hall 9 niet over.”

Nieuwe exposanten meubelbranche
Naast de exposanten die we jaar na jaar op de beurs vinden, zijn er ook altijd weer nieuwe exposanten. Allereerst is Meubelfabrikant Nolte weer terug van weggeweest. Andere nieuwe namen zijn bijvoorbeeld: Actona, Dico Meubel, Sitz, Germania, Femira & Loddekemper (Wiemann), Adato, Decostar en Moods Collection. Ook nieuw is Fusion Tables. Voor wie op zoek is naar iets origineels, dan is dit zeker een bezoekje waard. Tafels die je kunt omtoveren tot een biljardtafel bijvoorbeeld! Maar ze bieden ook andere meubelen.

Brussels by Night
Ook bij Brussels by Night zijn er namen terug van weggeweest, maar ook nieuwe en vertrouwde namen vinden we terug in Hall 6: Boxspring Design, Key West Bedding, Norma, Mahoton, Cartel Bedding, Technogel/Intres, Recor, Veldeman, Van Landschoot, LS Bedding, Revor, Polypreen en Nillspring. En wie weet komen er nog meer bij. De actuele lijst met exposanten is te vinden op de website. De oppervlakte van Brussels by Night zal hetzelfde zijn als vorig jaar, bij aanmeldingen na het naar de drukker gaan van deze editie wellicht zelfs iets groter. “De oppervlakte is gevuld met een kwalitatief aanbod en we zijn blij dat er weer Nederlandse exposanten voor ons kiezen. Ook voor de Nederlandse slaapspecialist is een bezoekje aan Brussel nog steeds de moeite waard. Kijk bijvoorbeeld naar de kwalitatieve Belgische spelers die zich presenteren. Je mag het als slaapspecialist eigenlijk niet missen. En hoewel de oppervlakte kleiner is dan een aantal jaren geleden, is het aanbod van de kwalitatieve spelers toch het allerbelangrijkste.”

Trends

De trendpassages werden vorig jaar in een fris nieuw concept gestoken. Zoals elk jaar ontwikkelt Art Director Siegrid Demyttenaere opnieuw drie thema’s. Dit keer rond de centrale vraag “Hoe gaat het met je?”. Van der Heeden: “Kernbegrippen zijn harmonie, lichamelijk en geestelijk welzijn, emotioneel geraakt worden, spiritualiteit als tegenhanger van technologie. De jonge generatie bruist van energie. Zij willen oplossingen creëren die harmoniëren met je innerlijke zelf. Elk thema wordt samengevat in een personage: de Essentialist, de Spiritualist en de Energiekeling. In de trendpassages op de beurs zelf worden ze geïllustreerd met een selectie uit het aanbod van de exposanten. Ze bieden soms een nieuwe kijk op een fabrikant, of tonen je de weg naar een exposant die je voordien niet kende. De presentatie kan ook ideeën geven om je winkel op een originele manier te decoreren. Neem gerust een trendboekje mee als houvast!”

Voorbereiden

Voor wie zich goed op de beurs wil voorbereiden heeft de organisatie het heel gemakkelijk gemaakt: “Een goede voorbereiding van je beursbezoek spaart tijd op de beurs zelf. Op de website van de Meubelbeurs Brussel vind je sinds begin september alle exposanten van deze editie terug. Je kan er selecteren op nationaliteit, op hall of op segment. Contractspecialisten bezoeken de beurs steeds meer. Dan is het wel handig om enkel de fabrikanten die zich in de projectmarkt specialiseren mooi gepresenteerd te krijgen. Om je selectie nog te verfijnen kan je bovendien alle fabrikanten die je wil bezoeken aanduiden en netjes in een lijst exporteren. Met dat lijstje in de hand hoef je niets te missen op de beurs zelf. Kort voor de beurs verschijnt ook nog het aanklikbare beursplan online. Toch zou het zonde zijn om enkel op je preselectie voort te gaan. Stap gerust eens een stand binnen die je niet kent en laat je verrassen. De meubelfabrikanten doen enorm veel moeite om telkens met iets nieuws voor de dag te komen. Jouw bezoek stellen ze dan ook zeer op prijs. En ja, ook als je niet koopt ben je welkom!”

Gastvrijheid

Welkom ben je ook om even tot rust te komen in één van de bars van de Meubelbeurs met verrassende foodconcepten. Een hapje of drankje word je hier gratis aangeboden. Laat je dus een verwennen met een lekkere koffie of een Belgisch glas bier. De kleine honger kan je stillen met een verse croissant ’s morgens, en ’s middags met soep, broodjes of één van de kleine originele gerechtjes. Toch zin in wat uitgebreider tafelen? Dan kan je terecht in het restaurant boven de ingang van hall 5 of in hall 9, waar een betaalbare lunch wordt geserveerd.

Na sluitingstijd van de beurs is het feest nog niet voorbij. Brussel is een aangename stad om te verkennen, met op culinair vlak voor elk wat wils. Weet je niet meteen waarheen? Op de website van de Meubelbeurs vind je onze selectie, met restaurants in bars in alle prijsklassen. Ook dat hoort bij een aangenaam beursbezoek!

Balthazars

Op dinsdagavond 5 november is het uitkijken naar de feestelijke ceremonie waarop jaarlijks de Balthazars worden uitgereikt. Deze award telt vier categorieën, waarmee de jury een bijzondere innovatie, een origineel ontwerp of een sfeervolle collectie in de schijnwerpers zet. De winnaar gaat naar huis met een oorkonde en de Balthazar: een reuzenfles champagne van maar liefst 12 liter. “Op de receptie achteraf knalt de champagne en toasten we op de winnaars, samen met exposanten en bezoekers. Een moment van ontmoeting dat de kracht van een beurs nog maar eens illustreert. Thuis op je tablet? Ik dacht het niet!”, aldus de beursdirecteur.

Streamers:

“De oppervlakte van Brussels by Night is gevuld met een kwalitatief aanbod en we zijn blij dat er weer Nederlandse exposanten voor ons kiezen.”

“Hoewel de oppervlakte van Brussels by Night kleiner is dan een aantal jaren geleden, is het aanbod van de kwalitatieve spelers toch het allerbelangrijkste.”

“Toch heeft een vakbeurs nog zin. Het is hét moment voor de meubelhandel om de nieuwste collecties allemaal samen op één plek te zien en te vergelijken, langs te gaan bij je vaste leveranciers en ontdekkingen te doen bij nieuwe.”