Hoewel de matrassentest van de consumentenbond in de beddenbranche nogal omstreden is en vaak als niet objectief en onjuist beschouwd wordt, blijft het interessant om te bekijken wat en wie de consumentenbond nu weer heeft uitgeroepen tot ‘beste uit de test’ en ‘beste koop’. Want de consument hecht er, of we dat nu leuk vinden of niet, toch waarde aan…

Beste uit de test

De nieuwste testresultaten zijn in januari verschenen. En het zal geen verrassing meer zijn; Emma is opnieuw verkozen tot beste uit de test. De Consumentenbond schrijft op haar website: “Sinds maart 2017 is de Emma matras de Beste uit de Test. Deze heeft een vulling van verschillende soorten schuim, waaronder koud- en traagschuim. Bij matrassen met traagschuim testen we het zogeheten traagschuimeffect, simpel gezegd hoezeer het traagschuim het typische traagschuimgevoel geeft van langzaam inzakken. De Emma heeft een licht traagschuimeffect, wat betekent dat de matras vrij snel reageert en daardoor niet heel sterk aanvoelt als traagschuim.”

Beste Koop

Beste Koop is sinds januari 2017 de Meradiso koudschuimmatras van, jawel, de Lidl. “Deze scoort een keurige 7,1 en kost maar €100 in de webshop van Lidl. Zelfs met de bezorgkosten erbij (€3) is dat spotgoedkoop. Bovendien mag je nu ook de Lidl-matrassen thuis 90 dagen uitproberen en laten ophalen als hij niet bevalt. Je krijgt je geld dan terug.” De Consumentenbond heeft er wel een kanttekening bij. “De matras is niet zo geschikt voor mensen die flink zwaarder zijn dan 80 kg en graag op hun zij slapen. Zij kunnen waarschijnlijk beter een matras kopen met een hoger Testoordeel voor ‘Ondersteuning lange, zware zijslapers’, of een hardere variant proberen van deze Lidl-matras. Wij testten van de Meradiso Koudschuimmatras de mediumharde variant (H2). Maar op basis van onze eigen ervaring is te verwachten dat een hardere uitvoering, bijvoorbeeld H3, een betere ondersteuning biedt aan zwaardere mensen.” Maar ook over die H3 is er dan nog een kanttekening: “De hardere H3-variant voelt volgens meldingen van leden echt hard aan. Ook over de H2-variant melden sommige consumenten dat deze hard aanvoelt, maar die meldingen worden niet ondersteund door onze test.”

Slechte prijs/kwaliteit

Ook komt de consumentenbond weer met ‘afraders’. “Echte Afraders zitten er niet in deze test niet, maar er zijn wel matrassen die geen goede prijs-kwaliteitverhouding hebben.” Tempur kwam er het slechts van af: “Alle matrassen van Tempur krijgen lage tot zeer lage oordelen voor hun lichaamsondersteuning en ventilatie, maar kosten €1400 tot €1700”, aldus de Consumentenbond.

En de niet aanraders, wel goedkoop maar een laag cijfer, zijn dit keer Ikea Hokkåsen, Leen Bakker Elastifoam 2017, Refresh Matras firm, Eastborn Feel Fit P4 Standard en Leen Bakker Heaven 2017.

Auping

De Consumentenbond heeft ook de nieuwste Auping matrassen getest in december 2017. Er blijkt ten opzichte van 2016 nogal wat gewijzigd aan de matrassen, meestal ten goede, maar niet altijd.

HEMA

Ook nam de Consumentenbond het Hema matras mee in haar testen, sinds eind 2017 te koop via de webshop. “Wij testten het 90×200-model dat voor €300 te koop is. De matras scoort op geen enkel punt onvoldoende, maar krijgt ook geen opvallend hoge scores.

Voor meer over de matrassentest verwijzen wij u door naar de website van de consumentenbond.