In de matrassenindustrie kun je tegenwoordig beter spreken van Black November. De extreme deals die je normaal alleen kreeg op Black Friday, worden door tal van bekende spelers de gehele maand uitgeserveerd. Start-up Ubed doet hier niet aan mee en wil juist verbinding en bewustwording creëren.

Bij Ubed krijg je daarom de aankomende weken voordeel op je matras, maar die moet je wel verdienen. Je geeft namelijk bij het leveren je oude matras mee aan Ubed, dat het matras professioneel laat reinigen en vervolgens doneert aan stichting Rataplan. 

‘Bespaar 55% op je matras!’ ‘40% korting wanneer je 4 kussens koopt!’ ‘Al ons beddengoed voor 14,99!’ Schreeuwen de matrassenmerken over de online kanalen. Niet alleen de stuntprijzen, maar ook het gebrek aan transparantie over de impact en de levensduur van de gebruikte materialen maakt het voor de consument moeilijk om een bewuste keuze te maken.

Net nu de nood zo hoog is. Zo blijkt ook uit onderzoek van The Substitute: ‘Jaarlijks heeft Nederland te maken met 250 miljoen kilo aan interieur afval, daarvan is 47 miljoen kilo matrasafval.’ Het merendeel van de matrassen eindigt nog steeds bij het grofvuil, wat recycling niet meer mogelijk maakt. De enige optie is nog de verbrandingsoven, met hoge CO2-uitstoot tot gevolg. “Met deze actie willen we de consument laten nadenken over de impact van je huidige en je toekomstige matras”, vertelt Wouter Simons van Ubed.

Ubed heeft een nieuwe kijk op een duurzaam matrassenmodel. Ieder matras is modulair opgebouwd, wat betekent dat de onderdelen niet verlijmd zijn in het matras. Zo kun je een eigen hardheid per kant kiezen, maar ook je hardheid binnen 100 dagen laten aanpassen. “Door klanten deze mogelijkheid te geven, weten we vrijwel alle retourverzoeken te elimineren”, stelt Wouter. Daarnaast kun je door de modulaire opbouw  na verloop van tijd onderdelen vervangen en zo de levensduur van je matras verlengen. “Want niet iedere laag in je matras gaat even lang mee.” De oude lagen wilt Ubed graag terug, deze zijn namelijk 100% recyclebaar.

Op de website van Ubed lees je alles terug over waar je op moet letten tijdens de keuze voor een duurzaam matras en hoe je jouw voordeel verdient in ruil voor een tweede leven van je oude matras.