EBIA-leden ondertekenen gezamenlijk het slaapmanifest om het publiek meer bewust te maken van slaapproblemen

De kwaliteit van de slaap staat onder druk: terwijl volwassenen gemiddeld zeven tot acht uur slaap nodig hebben voor een optimale gezondheid en welzijn, krijgt meer dan 1 op de 3 mensen elke nacht minder dan zes uur slaap. Dit kan grote gevolgen hebben: zo is vermoeidheid de belangrijkste oorzaak van bestuurdersfouten bij 20% van de verkeersongevallen. Bovendien leidt onvoldoende slaap tot chronische gezondheidsproblemen, zoals diabetes, obesitas, hartziekten en beroertes. Om deze grote problemen aan te pakken en het bewustzijn over het belang van een goede slaapkwaliteit te vergroten, deed de CEO van Beter Bed Holding, John Kruijssen, een oproep aan de industrie om het Slaapmanifest mede te ondertekenen tijdens de 23e Algemene Vergadering van EBIA in Kopenhagen.

EBIA – de European Bedding Industries’ Association – vertegenwoordigt de belangen van de Europese matrassenproducenten en -leveranciers. Matrasproducenten, innerspringbedrijven, textielindustrieën, alsmede leveranciers van PU-schuim en latex en vertegenwoordigers van de chemische industrie uit heel Europa waren aanwezig op de algemene vergadering van EBIA. John Kruijssen, CEO van Beter Bed Holding, deed een oproep aan de gemeenschap om het Slaapmanifest te ondertekenen, verwijzend naar resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar slaap waardoor de kennis over slaap de afgelopen jaren enorm is toegenomen. “Wat als we preventie kunnen aanpakken en de kwaliteit van de slaap kunnen verbeteren en daarmee de totale zorgkosten kunnen verlagen en de productiviteit kunnen verhogen? De kwaliteit van de slaap is van grote invloed op de productiviteit. Alleen al in Nederland wordt het productiviteitsverlies geschat op 1,5% tot 3% van het BBP per jaar, wat neerkomt op ergens tussen de 13 en 26 miljard euro”, aldus Kruijssen. “Er zijn nog veel meer belangrijke kwesties die we als Europese industrie moeten aanpakken om ervoor te zorgen dat consumenten beter slapen en daardoor gezonder leven, of ik moet zeggen: beter slapen, beter leven.”

Wake-up call
Om consumenten te helpen een betere nachtrust te krijgen, lanceerde Beter Bed eerder deze maand het Slaapmanifest, met als doel het slaapbewustzijn te vergroten en de slaap te verbeteren. Slaaptekort kan gevolgen hebben voor ons lichaam, onze hersenen en onze levensverwachting. Matthew Walker, een internationaal bekende slaapwetenschapper en auteur van ‘Why We Sleep’ en TEDx-spreker met meer dan 16 miljoen views, onderkende dit probleem en ondersteunde het Manifest met zijn eerste handtekening. “Als 50 tot 60% van de hele bevolking meer zou slapen, zou dat miljoenen euro’s aan gezondheidszorguitgaven besparen”, aldus Walker tijdens het ondertekenen van het Manifest. Bij de EBIA riep Kruijssen de industrie op om in de voetsporen van Walker het belang van beter slapen op de agenda te zetten. Het doel is om beter slaapgedrag te stimuleren en meer voorlichting te geven om dit maatschappelijke probleem aan te pakken. “Vanwege het gebrek aan bewustzijn van de voordelen van gezonde slaap zijn er multisectorale volksgezondheidscampagnes nodig om het publiek voor te lichten over het belang van slaap en de gevolgen van onvoldoende slaap”, aldus Kruijssen. “Onze missie is eenvoudig. Wij geloven dat hoe beter we slapen, hoe gelukkiger, gezonder en productiever we zijn. Beter Bed gelooft en belooft dat iedereen beter kan slapen en doet er alles aan om deze belofte waar te maken en het publiek bewust te maken van het belang van slaap, via haar eigen platforms, maar ook via ambassadeurs en haar netwerk van specialisten en wetenschappers. Beter Bed heeft een reeks innovatieve oplossingen ontwikkeld, zoals Beter Slapen ID, een meetsysteem waarmee zij klanten een objectief, datagedreven slaapadvies kan geven. Dit alles met als doel onze medewerkers en consumenten te informeren over hoe zij beter kunnen slapen.