Viva Magenta 18-750 is de volledige benaming van de kleur van het jaar 2023 zoals deze is bepaald door kleurenbureau Pantone. Vibrerend met levenslust en uitgesproken, aldus de Amerikanen. “Dapper, zonder vrees en uitgelaten voor een optimistische toekomst”, aldus het bureau.

Rood in welke tint dan ook was weer eens aan de beurt zou je ook kunnen zeggen. De kwaliteiten “uitgesproken, inclusief en geestig” die aan Viva Magenta worden toegeschreven zeggen meer iets over een ideale schoonzoon of -dochter dan over een kleur, maar het geeft wel het tijdsgewricht aan waarin we nu leven. Deze rode tint komt van de schildluizen die het geliefde, felrode cochinella vormen in vermalen vorm. Dat klinkt ook al minder gedragen, maar het is een aangename kleur om naar te kijken, deze variant op het ouderwetse karmozijn of scharlaken.

De kleur laat zich volgens Pantone goed combineren met khaki, grijs en heel licht blauw en uiteraard biedt Pantone weer merchandising aan van deze kleur van het jaar (Pantone koffiemokken zijn altijd een goed kerstcadeau voor mensen met een achtergrond in mode of design).

Bekijk de kleur hier: www.pantone.com/color-of-the-year-2023