Als het aan ontwerpers ligt, kan het ronde bed een statement in de woning zijn, maar dan wel met de juiste ‘look’. Praktisch? Nee. Voor kleine woningen? Nee. Op House Beautiful worden ontwerpers geinterviewd over het ronde bed. Hoe kun je het op de juiste manier inpassen? Als je het mij vraagt is het inderdaad mooi als je een grote woning hebt, maar de ‘normale’ consument van tegenwoordig zal er niet snel voor kiezen. Hieronder in het kort wat ontwerpers ervan vinden. De blog vindt je in de eerder geplaatste link.

Om te beginnen is er vaak een grote kamer nodig om een rond bed te plaatsen. “Dat is een deel van de reden waarom het meer een speciaal item is dan iets praktisch voor elk huis,” legt ontwerper Shaolin Low uit. Met de juiste hoeveelheid ruimte eromheen, kan een rond bed er luxe en onconventioneel uitzien.

Ontwerper Rozit Arditi is het ermee eens dat een rond bed ideaal zou zijn in de juiste omgeving. “Ik zie er geen passen in een appartement in New York City, gezien de beperkte ruimte, maar het zou absoluut een statement maken in een groter strand- of berghuis, of zelfs in een kinderkamer.

Waar je een rond bed in een kamer plaatst, hangt af van de grootte en architectuur van de ruimte. “Voor ongebruikelijke lay-outs geven ronde bedden je de flexibiliteit om het in het midden van de kamer te laten zweven,” legt ontwerpster Cara Woodhouse uit, die onlangs voorstelde een rond bed te plaatsen in het huis van een klant met een eigenzinnige opstelling.

Nog iets om rekening mee te houden? Het langste deel van een rond bed is in het midden, dus het moet groot genoeg zijn om de grootste persoon die erin slaapt dichter bij het midden van het bed te plaatsen. “De rest van het bed is een soort ‘dode’ ruimte, tenzij je iemand hebt die kleiner is,” voegt Low eraan toe.

Wat het beddengoed betreft, hebben sommige ontwerpers gezien dat meer merken ronde matrassen en lakens aanbieden, waardoor ze gemakkelijker te verkrijgen zijn. Anderen suggereren beddengoed op maat, waarmee je precies de look kunt krijgen die je wilt.

Hoewel je een rond bed in elke esthetiek kunt inpassen, zou het speciale stuk zich meer thuis voelen in bepaalde stijlen. “Het zou dromerig staan in een kamer in Hollywood Regency-stijl met veel kleur of in een zeer moderne kamer waar het linnengoed is afgestemd op de zachte curve van het bed,” zegt ontwerper Mark Lavender, die opmerkt dat een rond bed moet worden gecentreerd in een kamer met een standaard lay-out.

“Alleen stijlen uit de jaren ’60 en ’70 kunnen een rond bed ondersteunen,” meent ontwerper Jessica Davis. “Een bijgewerkte draai aan die stijlen zou ook acceptabel zijn, maar al het andere is een nee!”

Andere ontwerpers stellen voor om helemaal weg te blijven van de slaapkamer (en, in feite, het interieur). “Neem het concept mee naar het zwembad,” adviseert ontwerper Michael Cox. “Kijk naar de coole chaises van Janus et Cie, en je hebt een heel nieuwe visie!”

Een andere dromerige setting om van een rond bed te genieten zou zijn op vakantie of in een buitenopstelling die je het gevoel geeft dat je elders bent. “Het zou geweldig staan in een tropische cabana hut met muskietengaas eromheen gedrapeerd,” zegt ontwerpster Kim Armstrong.

Wat vinden jullie?