Alhoewel Beter Bed het zelf naar buiten bracht in een update over de plannen, werd het al snel groter uitgemeten in de (online) kranten en media: Beter Bed heeft geldzorgen en is daarover in gesprek met banken. Ook is men aan het kijken of de Duitse tak – Matratzen Concord – gedeeltelijk of zelfs helemaal verkocht kan worden. Vorig jaar oktober gingen al van 176 vestigingen de deuren dicht.

In de Benelux doet Beter Bed het juist heel goed. Maar het schandaal rond BASF zou de boosdoener zijn voor de problemen in Duitsland. Het herstel gaat heel langzaam.

Interview in AD.nl 

“De naweeën van een gifschandaal bij dochterbedrijf Matratzen Concord houden Beter Bed al ruim een jaar in zijn greep. Het begon met een melding van chemieconcern BASF eind 2017 dat de schuimmatrassen door een productiefout te veel van de giftige stof dichloorbenzeen konden bevatten. Over het exacte gevaar bestond enige tijd onduidelijkheid. Toen BASF zijn waarschuwing even later introk, was het leed al geschied en bleven Duitse klanten massaal weg.

Het ‘geintje’ heeft Beter Bed flink in de portemonnee geraakt: vorig jaar schreef het voor het eerst in jaren rode cijfers. Het Brabantse bedrijf sloot vervolgens ruim 170 winkels van Matratzen Concord (goed voor ongeveer 700 winkels in Duitsland en 130 winkels in Zwitserland en Oostenrijk) en stuurde het management in Duitsland naar huis. De maatregelen hebben niet mogen baten. Beter Bed hoopt met zijn huisbankiers op korte termijn tot afspraken te komen over nieuwe financiering. Het bedrijf heeft al ingestemd om bepaalde bezittingen als onderpand te geven aan de banken.

Volgens de directeur Johan Kruijssens wordt met meerdere partijen gesproken over verkoop van de Duitse tak. Die gesprekken zijn nog niet in een vergevorderd stadium, aldus Beter Bed. Het beursgenoteerde bedrijf benadrukt verder dat het buiten de problemen in Duitsland goed gaat met de omzetten. Beter Bed telt in totaal ruim 1000 winkels. Filialen in bijvoorbeeld Nederland zijn per winkel goed voor ‘significant’ meer omzet dan de zaken in Duitsland. Er loopt nog een rechtszaak tegen BASF, waardoor Beter Bed een schadevergoeding hoopt te krijgen van het Duitse chemieconcern.”