Leidenaren hoeven vanaf donderdag 3 maart niet meer zelf naar de milieustraat om een oud matras in te leveren. De afgedankte exemplaren worden voortaan op afspraak opgehaald. Dat maakt het eenvoudiger om de matrassen te recyclen. Dat schrijft Sleutelstad.

Leidenaren die van hun grofvuil af willen, maakt een ophaalafspraak bij de gemeente. Maar een oud matras? Die moesten Leidenaren voorheen zelf naar de milieustraat brengen. Dat was voor sommige Leidenaren een flinke drempel. Veel matrassen belandden dan ook alsnog bij het grofvuil. Door vocht en vuil worden ze daar vaak ongeschikt voor recycling.

Vanaf drie maart rijden medewerkers van de milieustraat eens per maand een speciale ‘matrassenroute’ om oude matrassen op te halen. Het is noodzakelijk om een matras van tevoren aan te melden door te bellen met het klantcontactcentrum van de gemeente. Ook is een speciale matrashoes verplicht. Deze is gratis op te halen bij het Stadskantoor of de milieustraat.

De matrassen worden naar RetourMatras in Alphen aan de Rijn gebracht. Waar ze worden gerecycled. Ook de matrassen die de Leidenaren zelf afleveren bij de milieustraat krijgen daar een nieuw leven. De route wordt de komende zes maanden gereden. Daarna gaat de gemeente het plan evalueren.