De Belgische isolatiespecialist Recticel zet grote stappen in zijn internationale expansie. Het bedrijf investeert 50 miljoen euro in een nieuwe fabriek in de Verenigde Staten en bouwt tegelijkertijd in Wevelgem een innovatieve recyclagefabriek voor isolatiematerialen, waarvoor 13 miljoen euro wordt uitgetrokken. Dit nieuws komt van de collega’s van De Tijd.

De fabriek in de VS, die eind volgend jaar operationeel moet zijn, zal isolatiepanelen produceren voor daken en wanden van industriële en commerciële gebouwen. CEO Jan Vergote benadrukt dat de Amerikaanse markt aantrekkelijker is dan de Europese, onder andere door betere prijzen en een pro-industriële overheid. ‘We kunnen in Europa groeien, maar de concurrentie is fel en er is overcapaciteit. In de VS zien we meer groeipotentieel, zeker in segmenten zoals datacenters en gekoelde voedingsmagazijnen, waar isolatiepanelen in opmars zijn’, aldus Vergote.

Sinds Baltisse, het investeringsvehikel van ondernemer Filip Balcaen, in 2022 grootaandeelhouder werd, heeft Recticel zijn groeistrategie versneld. Vergote, een vertrouweling van Balcaen, werd aangesteld als CEO en voerde al een belangrijke overname door in België, evenals een uitbreiding van de Franse fabriek. ‘We willen overnames doen als de prijs klopt, maar in de VS zijn waarderingen hoog. Daarom bouwen we liever zelf’, stelt Vergote, die eerder ervaring opdeed met fabrieksopzet in de VS bij vinylvloerenproducent IVC.

Naast de Amerikaanse expansie investeert Recticel in Wevelgem in een fabriek die polyurethaanschuim recycleert. Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk om chemisch gescheiden componenten opnieuw te gebruiken, een wereldprimeur op grote schaal. ‘Op termijn zal deze fabriek 10 procent van onze grondstoffen leveren’, aldus Vergote.

Ondanks de uitdagende bouwmarkt presteerde Recticel in 2024 beter dan verwacht. De omzet steeg met 15 procent tot een record van 610 miljoen euro, mede dankzij de overname van sectorgenoot Rex. De nettowinst vervijfvoudigde naar 18,1 miljoen euro. ‘Onze orderportefeuilles voor 2025 zijn goed gevuld, vooral in het VK en Nederland. België en Frankrijk blijven achter, maar we zien een voorzichtige opwaartse trend’, besluit Vergote.

Lees het volledige artikel hier: https://lnkd.in/earnJBx2