Sinds enige tijd is het merk Equilli actief op de Nederlandse markt. Een paar jaar geleden viel dit merk al op tijdens de Meubelbeurs Brussel. Het was toen net gestart en onderscheidde zich door de wetenschappelijke aanpak, een aanpasbaar matras en de bijzondere service van een ‘slaapcontract’ om jarenlang van goed slaapcomfort verzekerd te zijn. De focus heeft eerst op de Belgische markt gelegen, maar met Alex Schonewille als agent en een showroom in De Woonindustrie in Nieuwegein wil het merk nu Nederland veroveren.

Volgens mede-oprichter Dr. Ir. Vincent Verhaert heb je met Equilli, slaapcomfort gebaseerd op wetenschap, echte slaap- specialisten nodig die het merk verkopen. “Zij kunnen advies geven en de consument op een simpele maar goede manier uitleggen hoe ons concept werkt. Met Equilli richten we ons dan ook op de betere slaapspeciaalzaken in Nederland die zich willen onderscheiden op vlak van expertise en service. Deze twee factoren zijn namelijk dé wapens bij uitstek waarmee slaapspeciaalzaken de strijd kunnen aangaan met grote ketens of online aanbieders. Niet toevallig heeft Equilli zich dan ook als doel gesteld om te excelleren op vlak van expertise en service. Als Belgisch merk heb je daarnaast een contactpersoon in Nederland nodig die de dealers kan begeleiden en ondersteunen. En een eigen showroom in het midden van het land is essentieel. Daarom zijn wij een samenwerking aangegaan met Alex Schone- wille, die het merk samen met de dealers in Nederland op de kaart gaat zetten. In België is het een succes en wij denken dat er ook in Nederland plaats is voor een merk dat de consument laat zien dat een goed matras eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te vinden is. Onze bestaande klanten geven dit ook aan. Zo rapporteren zij een 59% hogere slaapkwaliteit op een Equilli matras en 60% minder rugklachten bij het opstaan”, aldus oprichter Vincent Verhaert.

Wetenschap
Vincent Verhaert werkte met een team van onderzoeksingenieurs aan een wetenschappelijk slaaponderzoek op de afdeling Biomechanica van de KU Leuven. “De mensen achter Equilli zijn echte wetenschappers, dus de stap naar beddenleverancier was misschien niet meteen logisch. Maar we kwamen zoveel te weten over slaap, matrassen en slaapsystemen dat we zagen dat er iets moest gebeuren in de markt. Tijdens ons onderzoek kreeg ik veel vragen van consumenten. En twee vragen bleven maar terugkomen: Wat is het belangrijkste: de matras of de bedbodem?

En hoe weet ik zeker dat ik uiteindelijk goed op een matras slaap?
We kwamen erachter dat er in de matras- en beddensector maar weinig fabrikanten waren die hun producten op basis van wetenschap hadden uitgevonden.

Bij het testen van diverse matrassen zagen wij ook dat beloftes over onder andere drukverlaging en ondersteuning niet nagekomen werden. Er waren eigenlijk maar weinig matrassen die voldeden aan de eisen die de wetenschap stelt aan goed en ergonomisch slaapcomfort. Met de producten die er op dat moment waren, konden we niets met ons onderzoek. Om ons onderzoek toch goed te kunnen uitvoeren, zijn we daarom zelf gestart met het ontwikkelen van een matras. Het belangrijkste daarbij is rekening houden met de verschillende lichaamsvormen. We ontwikkelden een meetsysteem en een matras dat voor ieder persoon individueel aanpasbaar is.”

 

Meetsysteem
De consument wordt in de winkel eerst aan een meting onderworpen, de Personal Sleep Scan. “Equilli is veel meer dan enkel een ‘merk met een meetsysteem’. Bij Equilli vormt de meting een onderdeel van een totaalaanpak die focust op expertise en service. Om precies te weten welke ondersteuning iemand nodig heeft, is een weten- schappelijk gefundeerde meting van de rug en slaaphouding onontbeerlijk. Belangrijk is dat de drempel om de meting uit te voeren zowel voor de verkoper als voor de klant zo laag mogelijk gehouden wordt. Een Personal Sleep Scan bij Equilli kost geen moeite en duurt niet lang. Even in zijlig en ruglig op het meetbed liggen en dan meet het systeem het ‘indrukkingsprofiel’. Zo weten we precies hoe we het matras moeten samenstellen.

Matrasopbouw
De matrassen van Equilli zijn opgebouwd uit drie lagen.
Basislaag: “De basislaag bestaat uit een pocketveren kern en biedt een globale basisondersteuning in drie verschillende hardheden (soft, medium en firm).”

Ondersteuningslaag: “Deze laag bestaat uit een vast hoofd- en voeten- einde en uitwisselbare modules ter hoogte van schouders, taille en heup. Elke zone beschikt over 12 verschillende niveaus van hardheid. De Personal Sleep Scan berekent voor de klant de optimale configuratie.”

Comfortlaag: “Een goed ligcomfort is voor iedereen verschillend. Dus de consument kan zelf kiezen of zij lekker liggen op een zachte (natuur talalay latex) comfortlaag, een stevige (koudschuim) comfortlaag of een drukverlagende (traagschuim) comfortlaag.”

Puur wetenschappelijk?
Maar het is dus niet allemaal puur wetenschap? “Nee, slaapcomfort is niet alleen wetenschap. Zoveel mensen, zoveel wensen. Wij kunnen ervoor zorgen dat elke consument slaapt zoals het zou moeten om slaapproblemen en rugklachten te voorkomen. Maar naast de objectieve wetenschap heeft lekker slapen toch ook te maken met een ‘gevoel’. De een houdt van zacht, de ander van stevig of drukverlagend. Wij zorgen voor de juiste ondersteuning en de consument kan zijn comfort bepalen.”

Slaapcontract
Bij jullie populairste matras (Equilli Support Flex) hoort het Equilli Slaapcontract. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? “Het modulair concept van de Equilli Support Flex matras laat toe dat na aankoop eenvoudig aanpassingen kunnen doorgevoerd worden aan het matras. Vele consumenten willen graag investeren in een goed bed, maar hebben angst om de verkeerde keuze te maken en een miskoop te begaan. Met het Slaapcontract bieden we hen de zekerheid die ze zoeken. Vindt de klant de matras-samenstelling toch niet optimaal, dan kan hij of zij eenvoudig aanpassingen doorvoeren. Het eerste jaar na aankoop is deze service zelfs volledig gratis. We zien dat meer dan 70% van onze klanten voor dit matrastype kiest, terwijl het wel de duurste optie is. Uiteindelijk vraagt minder dan 10% ook effectief aanpassingen, maar het is de zekerheid die we bieden die consumenten zo waardevol vinden. Bovendien gaan we deze service vanuit het merk zelf in handen nemen met behulp van onze ervaren fysiotherapeuten. De detaillist is uiteraard op de hoogte, maar heeft er zelf geen werk aan.”

Van matrassenmerk naar slaapmerk
Wat begonnen is als een nieuw matrasconcept is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig merk met een brede productportfolio voor wetenschappelijk onderbouwd slaapcomfort. Naast matrassen biedt Equilli ook een reeks hoofdkussens, bedden en bedbodems, dekbedden en zelfs een geïntegreerde slaaptracker die je kan helpen om je slaapritme beter te begrijpen en het eventueel te kunnen aanpassen. “We blijven dan ook wetenschappelijk onderzoek uitvoeren naar slaap. Zo zijn we betrokken in een internationaal universitair project rond de detectie van slaapapneu en werken we volop aan nieuwe technologieën voor de slaapproducten van de toekomst. Alleen op deze manier kun je op lange termijn relevant blijven voor de consument die op zoek is naar goed slaapcomfort.”

Vertrouwen
Na België is het nu dus tijd voor de Nederlandse markt. Tot op de dag van vandaag wordt Equilli gerund door een team van ingenieurs, kinesitherapeuten en andere experts. “Dat is uniek in de sector. Het is deze kennis en wetenschap die Equilli wil doorgeven aan haar dealers door middel van doorgedreven trainingen. Deze trainingen focussen naast productkennis ook op kennis over het menselijk lichaam en slaapgezondheid die kan worden toegepast in elk verkoopgesprek. Onze ervaring leert dat het doorgeven van deze kennis het vertrouwen bevordert bij zowel klant als verkoper en garant staat voor meer omzet.”

Bedbodem Less

Bij Equilli komt de ondersteuning en het comfort hoofdzakelijk uit de matras. Dit laat hen toe om minimalistische bedden en bedbodems aan te bieden. Naast de Equilli Pure lattenbodems (elektrisch en vlak) is het meest bijzondere bed de Equilli Less. Het minimalistisch design integreert naadloos in elke slaapkamer en is een welkome afwisseling ten opzichte van de vaak bombastische boxsprings. Het hout van Equilli Less is bovendien afkomstig van de rubberboom (Hevea Brasiliensis).
Het sap van deze boom wordt gebruikt voor de productie van natuurlatex. Wanneer het tappen goed wordt uitgevoerd, kunnen rubberbomen 20 tot 30 jaar leveren. “Vroeger werden plantages na het stilvallen van de productie afgebrand en opnieuw aangeplant. Nu worden ze gerooid en verwerkt tot mooie en duurzame meubelpanelen. Zo wordt iets dat voorheen als afval beschouwd werd opnieuw als een hoogwaardige grondstof ingezet, een mooi voorbeeld van circulaire economie. Met Equilli Less krijgt de rubberboom als het ware een tweede leven in de slaapkamer”.