Medal (of Medalounger, up2date) focust zich dit jaar op bedden en op de kleiner behuisden met het concept City Living. De beddenspeciaalzaak is wereldwijd in opkomst, meent deze internationaal opererende Belgische fabrikant van zit-, eet- en slaapmeubelen. Bovendien trekken wereldwijd meer en meer mensen naar de stad, waardoor de vraag naar een inrichting voor deze stadswoningen toe gaat nemen. Chantal Verhaeghe van Medal legt uit hoe ze daar op anticipeert.

“We werken op de thuismarkt en met name ook internationaal. Momenteel is de markt grillig, ook in België. De stabiele grens is zoek,” zegt Verhaeghe. De Nederlandse markt is altijd al grillig, meent ze. Het hoofdkantoor van Medal zit in België, de productie is in het Verre Oosten. Medal verkoopt wereldwijd hun verschillende concepten, waaronder het nu twee jaar jonge City Living, een interieurconcept voor een jongere markt die kleiner is behuisd. Dankzij die focus op export ziet Medal de wereldwijde golfbewegingen in trends en economische situaties. City Living is een concept met een compacte meubels in een hedendaagse look. De modieuze tafels met een keramisch blad, nieuwe stoelen en een kastenprogramma kregen de award voor meest innovatieve collectie op de beurs van Shanghai 2018. Medal blijft ook sterk in het reguliere assortiment: traditionelere banken in stof en leder.

De onderneming heeft zich het afgelopen jaar dus geconcentreerd op bedden en op het verder uitbouwen van het concept City Living. De winkelformule van de beddenspeciaalzaak zoals die in Nederland al lange tijd bestaat, is inmiddels overal ter wereld te zien – vandaar de aandacht voor de beddenproducten. Het concept City Living in de markt zetten vraag meer aandacht. Verhaeghe noemt het ‘niet evident’ dat winkels een concept opnemen. “Het kost ons meer energie dan het plaatsen van losse producten.” Toch gelooft ze dat het concept op lange termijn ook de langste adem heeft. “Dit is een meeneemconcept. Dat vraagt weliswaar om investering van de winkelier, maar dat betekent ook dat hij vanuit voorraad kan verkopen. Daar is vraag naar en het is iets waar andere producenten afscheid van nemen. Er wordt veel volgende de methode made-to-order gewerkt. Door juist vanuit voorraad te leveren kan je nu een voorsprong nemen.”

Medal is op de Meubelbeurs te vinden op stand 5-308.